Kiespijn

Heeft u op dit moment kiespijn, dan belt u ons tijdens onze openingstijden op 0206623445. Wij zullen u dan altijd proberen te helpen.   

Wat wordt verstaan onder kiespijn

Pijn of een vervelend gevoel in een of meer gebitselementen of het tandvlees

Pijn in een of meer tanden of kiezen is gewoonlijk een symptoom van een onderliggend probleem met gebitselementen of tandvlees. Afhankelijk van de oorzaak loopt de pijn uiteen van een doffe, zeurende pijn tot heftige kloppingen. Kiespijn kan enkele minuten duren, maar ook continu doorgaan.

De oorzaken

Een scherpe pijn die optreedt bij bijten of het consumeren van hete, koude of zoete etenswaren of dranken kan een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje. Een beschadigde tand, terugtrekkend tandvlees of een voortschrijdende aandoening aan het tandvlees kunnen ook kiespijn veroorzaken. Een doffe pijn in de kiezen tijdens het kauwen kan het gevolg zijn van een tandvleesontsteking die ontstaat door het ophopen van plaque (een afzetting van voedseldeeltjes, speeksel en bacteriën). Een doffe pijn kan ook worden veroorzaakt door voedsel dat tussen tanden of kiezen geklemd zit.

Een voortdurende, erge, stekende pijn kan het gevolg zijn van voortschrijdend tandbederf waarbij het zachte weefsel in de pulpa, waarin de zenuwen en bloedvaten lopen, ontstoken is. Als de pijn zodanig verandert dat tand of kies gevoelig is bij aanraking, kan dat betekenen dat de pulpitis zich tot een abces aan de pulpa ontwikkeld heeft waarbij weefsel ontstoken is en afgestorven. De infectie kan zich naar omliggend weefsel uitbreiden en gepaard gaan met koorts, en soms met een zwelling in het gezicht. Ook kunnen de lymfeklieren in de hals opgezet zijn en gevoelig.

Pijn en gevoeligheid achter in de mond kunnen worden veroorzaakt door een doorbrekende verstandskies. Het tandvlees kan erg veel pijn doen als de kies maar gedeeltelijk verschijnt of scheef groeit.

Soms kan kiespijn optreden ten gevolge van een aandoening elders in het lichaam, zoals voorhoofdsholteontsteking, middenoorontsteking of iets aan het kaakgewricht.

Wat kunt u zelf doen?

Als u kiespijn hebt, moet u zo snel mogelijk uw tandarts raadplegen, zeker als u ook koorts hebt of een verdikking in het gezicht.

Pijnstillers zoals aspirine of paracetamol kunnen de pijn verlichten terwijl u op behandeling wacht. Uw mond spoelen met zout water kan ook helpen. Kruidnagelolie, zonder recept verkrijgbaar, kan de pijn verlichten als u ze tegen de pijnlijke kies wrijft. Maar alleen de tandarts kan u permanent van uw pijn afhelpen.

De behandeling

Uw tandarts zal naar de symptomen vragen en uw gebit en tandvlees onderzoeken. Hij of zij kan ook röntgenfoto’s nemen om het tandbederf te kunnen zien.

Als de pijn wordt veroorzaakt door tandbederf, zal de tandarts aangetaste delen wegboren en de gaten vullen met een gewoon vulmiddel zoals amalgaam of composiet om de pijn te stoppen en verder bederf te voorkomen. Indien u een tandvleesontsteking hebt, zal uw tandarts de plaque verwijderen. Ook kan hij of zij antibiotica voorschrijven tegen een eventuele infectie. Als het tandbederf al verder ontwikkeld is en u hebt pulpitis of een abces, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn waarbij het zachte weefsel uit het element wordt verwijderd. De holte wordt ontsmet om de ontsteking te stoppen, en het wortelkanaal en het gat worden permanent gevuld. Een element dat erg beschadigd of aangetast is en veel pijn veroorzaakt, kan eventueel getrokken worden. Als uw kiespijn veroorzaakt wordt door een aandoening als kaakholteontsteking of een middenoorontsteking, moet u uw huisarts raadplegen.

Om kiespijn te voorkomen moet u uw gebit regelmatig poetsen en flossen. Ook doet u er verstandig aan uw gebit regelmatig te laten nakijken.

Bron: KiesBeter.nl